INFOPOL: Minoră de 13 ani dispărută, depistată de poliţişti

O minoră de 13 ani din Budesti, Vrancea, plecată voluntar de la scoala, a fost găsită după câteva ore de căutări pe raza comunei Vanători, la un prieten, în vârstă de 16 ani. Doar o singură clipă de neatenție si totul ar fi putut duce la o posibilă dramă. Asadar, oameni buni, supravegheați-le copilăria si adolescența!

minora

La data de 8 octombrie a.c., poliţiştii din Cotești au fost sesizaţi despre faptul că  în jurul orelor 12.00 o minoră, în vârstă de 13 ani, elevă în clasa a VIII-a, a plecat la Școala din Budești și nu a mai revenit. „În urma cercetărilor efectuate cu operativitate de către poliţiştii din Cotesti, minora a fost depistată pe raza comunei Vanători, la un prieten, în vârstă de 16 ani, iar în cursul aceleiaşi zile a fost predată familiei”, se arata intr-un comunicat al IPJ Vrancea. Având în vedere că acesta nu este singurul caz de acest gen înregistrat în Vrancea, poliţiştii recomandăm cetăţenilor să nu ezite să anunţe imediat Poliţia, la numărul gratuit 112, atunci când constată dispariţia unui minor! Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii – I.G.P.R., au fost identificaţi mai mulţi factori ce influenţează decizia minorului de a pleca de acasă ori de la scoala şi/sau refuzul întoarcerii: neglijarea minorului; conflictele în familie; abuzurile asupra minorului; consumul de alcool; starea materială precară, ce determină neglijarea funcţiei educative a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor faţă de copii; lipsa unei comunicări corespunzătoare, reale, autentice cu părinţii; nesupravegherea de părinţi, aparţinătorii legali ori factorii responsabili din unităţile de ocrotire; lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate; abandonul şcolar sau acumularea de absenţe şi rezultate negative la şcoală; anturajul negativ; spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul, etc.

Pentru ca educatia se face in primul rand de acasa, de catre parinti si la scoala de catre cadrele didactice, pentru a preveni astfel de situatii şi a nu ajunge în dificultatea de a căuta un copil, poliţiştii vă sfătuiesc:

 • Încurajaţi-l pe cel mic să fie deschis faţă de dumneavoastră şi să vă comunice ceea ce simte sau crede, chiar dacă este ruşinat. De multe ori nelămuririle sau secretele pot expune copilul la un potenţial risc.
 • În situaţia în care copilul dumneavoastră este neliniştit şi nu doreşte să vorbească despre ce-l frământă, îndrumaţi-l spre un adult în care are încredere şi care-l poate ajuta.
 • Atunci când copilul minte în mod repetat în legătură cu şcoala, cu prietenii, cu ieşirile în oraş, când dispar bani sau obiecte din casă sau aduce acasă lucruri care nu-i aparţin şi cărora nu le poate justifica prezenţa, acestea pot fi semne care indică o iminentă fugă de acasă.
 • Învăţaţi-l că fuga de acasă nu este soluţia pentru problemele pe care le are şi arătaţi-i riscurile la care se expune dacă părăseşte mediul familial.
 • Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate! Câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze.
 • Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
 • Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.
 • În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră! Aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia.
 • Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte!
 • Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

 • Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia!
 • Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia!
 • În cazul în care copilul a dispărut din magazin în timp ce eraţi la cumpărături, anunţaţi imediat serviciul de pază şi protecţie din cadrul magazinului şi sunaţi la112; Când apelaţi la serviciul de urgenţă 112, daţi cât mai multe informaţii despre copil: numele, vârsta, înălţimea, constituţie, semne particulare, cum era îmbrăcat în ziua dispariţiei, etc.;
 • Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.
 • Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.

Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:

 • descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;
 • câteva fotografii recente ale copilului;
 • o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva;
 • descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;
 • împrejurările în care a dispărut;
 • profilul său psihic şi moral, starea de sănătate;
 • o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze;
 • datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini);
 • datele de contact ale prietenilor sau colegilor apropiaţi; în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa, etc.

Alte evenimente

La data de 8 octombrie a.c., orele 10.05, pe DJ 241 F, com. Bogheşti, poliţiştii au depistat un bărbat, în vârstă de 61 ani, din comuna Podu Turcului, judeţul Bacău, care conducea un tractor, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere.

La data de 8 octombrie a.c., orele 14.07, un bărbat, în vârstă de 61 ani, din com. Pufeşti, jud. Vrancea, în timp ce conducea un autoturism pe DC 32, a pătruns în intersecţia cu DN2 E85 fără să acorde prioritate de trecere unui alt autovehicul, condus regulamentar de un bărbat, în vârstă de 30 de ani, din Adjud, acroşându-l în partea laterală dreapta. În urma impactului au rezultat pagube materiale la ambele autoturisme, iar cu ocazia verificarilor efectuate s-a constatat faptul că autovehiculul vinovat de producerea evenimentului are inspectia tehnică periodică expirată din data de 22 iulie a.c., motiv pentru care conducatorul auto a fost sancţionat conform O.U.G. 195/2002 R. (Lia DUMITRU)

Radare

DN2-E85: Călimăneşti- Haret;

Pufeşti-Domneşti;

Garoafa-Bizigheşti;

Goleşti- Garoafa;

Goleşti – Focşani;

Dumbrăveni-Urecheşti;

Sl.Bradului-Obrejiţa;

Urecheşti-Popeşti;

Focşani; Mărăşeşti; Adjud;

DN 23 : Răstoaca; Vulturu;

DN 2D: Boloteşti; Vidra;

DN 2L: Panciu; Campuri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s