TRASEE MONTANE ÎN MUNȚII VRANCEI

De vineri, 23 octombrie 2015, va incepe un alt week-end din vietile fiecaruia dintre noi. Daca vremea va fi prielnica, unii poate vor opta pentru o drumetie, altii pentru comoditatea confortului de acasa, sau alte multe moduri de a petrece clipe frumoase alaturi de cei dragi, familie sau prieteni. Pentru cei cu gust de aventura insa, care vor alege trasee montane din Muntii Vrancei, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunoasca inainte de a pleca la drum!

munte
foto: emunte.ro

                                     TRASEE MONTANE ÎN MUNȚII VRANCEI

1. Comuna Tulnici, 480 m – Muntele Coza (șaua Geamăna, 1496 m) – Dealul Negru, 1548 m – Culmea Păișele – Pietrosu, 1676 m – Zboina Frumoas, 1657 m – Culmea Lapoșu – comuna Nereju

Marcaj: bandă roșie –> Banda rosie

Durata: 3,5 – 4 ore

2. Satul Vetrești Herăstrău – pârâul Bălosu – Golu Pietrosului, 1315 m – cabanele „Giurgiu”, 1100 m – valea Zabalei – Mîrdanu, 1520 m – vîrful Lăcăuți, 1777 m

Marcaj: punct albastru –> Punct albastru

Durata: 15 – 16 ore.

Este recomandabil ca traseul să fie parcurs în două etape: prima pînă la cabanele Giurgiu, aflate pe valea Zăbalei, iar a doua pană în Lăcăuți. Atentie, iarna există pericol de avalanșă!

3. Poiana Șindrilita, 1520 m – valea Zăbăluța, 1300 m – Mîrdanu, 1520 m – vîrful Lăcăuți 1777 m

Marcaj: triunghi albastru –> Triunghi albastru

Durata: 3,5 – 4 ore

4. Pârâul Goru – Vârful Goru, 1785 m – Vârful Lăcăuți, 1777 m

Marcaj: cruce albastră –> Cruce albastra

Durata: 6 ore

mai multe puteti afla: aici

12109109_916214135123486_7628973537734003338_n
Foto: Asociatia Durabila „Focul Viu” Focsani  

          Cele 13 sfaturi oferite de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România:

1. Informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate a traseului, precum și despre starea vremii. Luați și o hartă sau un ghid al zonei în care doriți să faceți drumeții.

2. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică, psihică și tehnică a celui mai slab membru al grupului.

3. Alegeți echipamentul, materialele și alimentele necesare, în functie de anotimp și de conditiile meteo, dar aveți în vedere și situațiile deosebite.

4. Porniți devreme la drum, dar evitati să plecați singur. Informați cabanierul, salvamontiștii sau vecinii asupra traseului pe care doriți să-l urmați, iar dacă este posibil, și ora aproximativă de revenire.

5. Dozați-vă forțele și respectați regulile de igienă și alimentație la efort. Nu consumați băuturi alcoolice înaintea sau în timpul drumețiilor.

6. Faceți drumeții numai pe traseele marcate. În acest sens, urmăriți marcajele și indicatoarele de pe traseu, respectând restricțiile impuse pe anumite porțiuni ale traseului.

7. În cazul apariției unor dificultăți sau a înrăutățirii vremii, retrăgeți-vă la cel mai apropiat refugiu sau cereți ajutor. În nici un caz nu trebuie să îi lăsați în urmă pe cei obosiți sau accidentați.

8. În caz de furtună sau ploaie însoțită de descărcări electrice, părăsiți imediat creasta și nu vă adăpostiți lângă stânci sau copaci înalți singuratici. Dacă sunteți pe munte și este ceață, puteți trimite un membru al grupului să cerceteze zona, dar acesta nu trebuie să se îndepărteze mai mult decât îl puteți auzi.

9. Dacă porniți la drum pe zăpadă, nu faceți zgomot și evitați locurile cu pericol de avalanșe.

10. În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți, iar pentru a preveni hipotermia puteți să vă mișcați pe loc. Anunțați Salvamontul (0725.826.668).

11. În caz de accidentare, reacționați prompt și eficace pentru a proteja și a asigura accidentatul. De asemenea, anunțați Salvamontul.

12. Ajunși la cabană, respectați timpul necesar de odihnă, pentru a avea o condiție bună pentru traseele din ziua următoare.

13. Apelați cu încredere la ghizii montani autorizați și la salvatorii montani atestați.

documentare/editare: Lia Dumitru

sursa text/imagini: http://www.emunte.ro/ 

Anunțuri

Un gând despre &8222;TRASEE MONTANE ÎN MUNȚII VRANCEI&8221;

  1. Frumoase trasee ati propus.
    As zice eu, ca cel mai frumos este traseul 3- Sindrilita-Lacauti.
    Dar atentie mare, acum toamna, din cauza frunzelor cazute.Poti aluneca pe ele ca si pe gheata si pot ascunde capcane ale solului sau stincilor.
    Drumu bun pentru cei care aleg sa mearga, sa se bucure de padure, munte,aer, libertate!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s