In Vrancea padurea plange, iar dosarele penale curg! * bilantul politistilor pe luna octombrie asupra furturilor de lemne este ingrijorator*

Potrivit datelor, in perioada 26 octombrie – 01 noiembrie 2015, poliţiştii vrânceni au continuat activităţile pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice. Astfel, in cursul lunii octombrie 2015, poliţiştii din Nistorești, împreună cu specialiști silvici din cadrul Ocolului Silvic Năruja, au efectuat un control în suprafața de teren cu vegetație forestieră proprietate a comunei Nistorești, punctul „Mordanu”. Cu această ocazie a fost depistată cantitatea de 69,613 mc. lemn rotund din specia rășinoase, despre care s-a stabilit că provine din tăierea ilegală de arbori din specia rășinoase, săvârşită de 3 bărbaţi, toți din comuna Nereju. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic. De asemenea, s-a dispus confiscarea cantității de 69,613 mc. lemn rotund din specia rășinoase.

lemne furate

La data de 26 octombrie a.c., poliţiştii din Nereju au depistat un bărbat, din comuna Spulber, care transporta cu o autoutilitară pe un drum forestier, cantitatea de 18,653 m.c. lemn rotund din specia răşinoase, fără a deţine documente legale de provenienţă (aviz de însoțire). Conducătorul auto a fost sancţionat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin.1 lit. b şi art. 21 lit. k din Legea 171/2010.

La data de 26 octombrie a.c., în jurul orelor 19.30, poliţişti din Gugești și Bordeşti au depistat un bărbat, domiciliat în comuna Bordești, în timp ce sustrăgea de pe pășunea împădurită aparținând unui alt bărbat, din aceeași localitate, un număr de 7 (șapte) arbori esență carpen. Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că materialul lemnos a fost tăiat în mod ilegal. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate ub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic.

La data de 27 octombrie a.c., ora 07.00, poliţiştii focşăneni au depistat pe raza municipiului Focșani, un bărbat, din comuna Mera, în timp ce transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 3 mc. lemn de foc din specia fag, fără a deține documente legale de proveniență (aviz de însoțire). Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) din Legea nr. 171/2010 și s-a dispus confiscarea cantității de 3,00 mc. lemn de foc din specia fag.

La data de 28 octombrie a.c., poliţiştii din Răcoasa au depistat pe DN 2L, un bărbat, care transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 2,50 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). În cauză a fost dispusă măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto, conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010 și măsura complementară a confiscării cantității de 2,50 mc. lemn de foc din specia fag.

La data de 28 octombrie a.c., ora 12.30, poliţiştii din Străoane au depistat pe DN 2L, un bărbat, din localitate, în timp ce  transporta cu un atelaj hipo cantitatea de 1,00 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență. Bărbatul a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. 1 lit. b din Legea nr. 171/2010, fiind confiscată cantitatea de 1,00 mc. lemn de foc din specia fag.

La data de 29 octombrie a.c., poliţiştii din Vizantea-Livezi s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat, din localitate, a tăiat fără drept și sustras un număr de 8 arbori din specia carpen din suprafața de teren cu vegetație forestieră situată pe raza comunei Vizantea-Livezi, sat Vizantea Mănăstirească, punctul „Sub Hațaș”. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvi.,

La data de 29 octombrie a.c., ora 15.30, poliţiştii din Tănăsoaia au depistat pe DJ 241, un bărbat, din comuna Tănăsoaia, în timp ce transporta cu un tractor, cantitatea de 3,17 m.c. din specia tei fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). Totodată, conducătorul auto a refuzat să transporte materialul lemnos supus confiscării la locul indicat de către organul constatator, fapt pentru care s-a procedat la sancționarea contravențională a acestuia pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (1) lit. b și8 art. 21 lit. k din Legea nr. 171/2010.

La data de 30 octombrie a.c., poliţiştii din Tulnici s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat, din localitate, angajat al unei societăţi din Tulnici, a tăiat fără drept în perioada 07 mai – 14 octombrie a.c., 27 arbori din speciile rășinoase și foioase, din pădurea proprietate a Obștii de Moșneni Tulnici. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere fără drept de arbori, faptă prevăzută și pedepsită de art. 107 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic.

La data de 30 octombrie a.c., ora 22.20, poliţiştii focşăneni au depistat strada Mărășești, un bărbat, din comuna Mera, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 1,20 mc. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență. În cauză au fost dispuse măsuri conform art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010.

La data de 30 octombrie a.c., poliţiştii din Tulnici, împreună cu specialiști silvici, au stabilit că în ziua de 4 august a.c., un bărbat, din cadrul Ocolului Silvic Obștea Tulnici, a menționat în carnetul de inventar un număr semnificativ mai mic de arbori decât în realitate, respectiv 97 față de 228 arbori, favorizând agentul economic să obțină fără drept o cantitate mai mare de masă lemnoasă. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, fapte prevăzute și pedepsite de art. 297 și art. 321 din Codul Penal;

La data de 31 octombrie a.c., ora 03.30, poliţiştii din Vidra au depistat un bărbat, din comuna Nereju, care transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 2,00 m.c. lemn de foc din specia fag fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). În cauză au fost dispuse măsuri în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010.

La  data de 31 octombrie a.c., ora 03.35, poliţiştii din Vidra au depistat un bărbat, din comuna Nereju, în timp ce transporta cu o autoutilitară, cantitatea de 7,50 m.c. cherestea din specia rășinoase fără documente legale de proveniență (aviz de însoțire). Au fost dispuse măsuri în conformitate cu prevederile art. 19 alin. (1) lit. b din Legea nr. 171/2010.

La data de 31 octombrie a.c., ora 16.00, poliţiştii din Rugineşti s-au sesizat cu privire la faptul că în cursul lunii octombrie 2015, un bărbat, din localitate, a taiat fără drept și sustras un număr de 4 arbori din suprafața de teren cu vegetație forestieră proprietate privată, situată pe raza administrativ-teritorială a comunei Ruginești, materialul lemnos rezultat în urma tăierii fiind oferit spre vânzare. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, fapte prevăzute și pedepsite de art. 107 și art. 109 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic.

Biroul de Presa al IPJ Vrancea

Editare: Lia Dumitru

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s