Sarbatorile zilei de 10 ianuarie: Duminica după Botezul Domnului.

Sarbatorile zilei de 10 ianuarie 2016 

Ortodoxe

Sf. Ier. Grigorie, episcopul Nyssei; Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești; Sf. Ier. Dometian, episcopul Melitinei
Duminica după Botezul Domnului

Greco-catolice
Duminica după Botezul Domnului. Sf. Grigore de Nissa; Cuv. pr. Marcian; Sf. ep. Domețian

Romano-catolice
Botezul Domnului
Ss. Agaton, pp.; Grigore de Nyssa, ep.; Paul, primul pustnic. Sfântul Ierarh Grigorie, episcopul Nyssei, este pomenit la 10 ianuarie.

10 ianuarie 2016

 

Duminica după Botezul Domnului

„Nu este porunca a lui Dumnezeu pe care omul sa n-o fi incalcat, nici una pe care s-o fi implinit fara sa se planga si fara sa carteasca. Dar iarasi, nu este porunca a lui Dumnezeu pe care s-o fi incalcat Iisus Domnul nostru, nici una pe care s-o fi implinit cartind si plangandu-Se. Tot ce a avut de suferit si de implinit in viata-I pamanteasca, a suferit si a intreprins in desavarsita supunere fata de Cerescu-I Parinte – ca sa ne invete pe noi smerenia si ascultarea; ca sa ne intareasca in rabdare; ca sa ne arate ca toate poruncile pot fi si trebuie implinite, sub ochiul atoatevazator si sub calauzirea Dumnezeului Celui Viu”.

predca iisus

Fara a-si cunoaste radacinile, oamenii se plang de saracie, cu toate ca sunt cu totii de vita regeasca, avandu-si obarsiile la Dumnezeu, Regele a toate. Iar El, singurul nascut, singurul preaiubit Fiu al lui Dumnezeu, nu S-a plans de nasterea in ieslea vitelor, n-a cartit ca nu are unde-Si pune capul. Oamenii isi blestema vrajmasii, cu toate ca adeseori singuri si-i fac dusmani. Iar El, Mielul lui Dumnezeu Cel fara prihana, Care inca de la pieptul Maicii Sale a fost silit sa fuga de sabia insangerata a lui Irod departe, in tara straina, nu i-a blestemat pe cei ce-L vrajmaseau. Oamenii se scoala impotriva legilor si impotriva stapanirii, desi adesea pricina tulburarii e in ei insisi. Iar El, Datatorul de Lege al lumii, S-a supus legii si stapanirilor dand Cezarului ce este al Cezarului (Marcu 12,17). Oamenilor le cade greu sa posteasca, desi painea si verdeturile sunt ingaduite chiar si in cele mai aspre zile de post, si cu toate ca fara post nimeni nu-si poate curati mintea si constiinta. Iar El, Cel Preacurat, Care nu avea de ce sa Se curateasca, a postit patruzeci de zile fara paine, fara verdeturi, fara apa. Rugaciunea ii este omului o lupta – si rugaciunea din biserica, si rugaciunea de unul singur – cu toate ca rugaciunea este o scara ce il ridica pe om din tarana si din vietuirea animalica, la Dumnezeu. Iar Cel care, in trup fiind, statea impreuna cu oamenii la capatul de jos al scarii vietii si in duh la varful ei, mergea bucuros sa Se roage in si­nagoga si petrecea nopti intregi rugandu-Se in singuratate.

puteti citi intregul articol: aici

Editare: Lia Dumitru

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s