De sezon! – Reteta zilei: Mancare de urzici cu usturoi.

 Desi sunt destul de ieftine si preparate cum trebuie sunt chiar gustoase, urzicile nu sunt atat de apreciat in bucataria romaneasca. Eu zic ca ar trebui sa va grabiti sa le cumparati din piata chiar acum, caci e sezonul lor si le gasiti cu cativa lei pe kg. Pun si o mica lista cu efectul lor benefic si alta cu bolile in care consumul de urzici este indicat si, daca efectuati o simpla cautare pe net o sa vedeti ca aceste doua liste tind sa nu se mai termine. Acestea fiind spuse, poate ca v-am convins sa le incercati, macar de dragul sanatatii. In plus, cu ele puteti gati felurite preparate de post.
urzici
In ce afectiuni sunt recomandate urzicile:
– Afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare.
– Afectiuni circulatorii.
– Efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi.
– Afectiuni gastrice, hepatice, intestinale.
– Insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala.
– Indigestii, enterita, diaree, dizinterie.
– Ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala.
– Tulburari gastrice datorita abuzului de tutun.
– Retentie urinara, uremie, incontinenta urinara.
– Insuficienta galactogena.
– Hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree, etc.
Ce rol are urzica asupra organismului:
– Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul.
– Elimina starea de anemie.
– Echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
– Curata sangele avand efect detoxifiant.
– Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
– Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.
– Stimuleaza metabolismul.
– Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia.
– Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
– Actioneaza impotriva viermilor intestinali, etc.

Reteta zilei: Mancare de urzici cu usturoi.
Ingrediente:

1 kg urzici proaspete
o ceapa
4 catei usturoi
2 linguri bulion
o lingura faina

ulei
o cana lapte de soia (daca nu aveti,renuntati la el si inlocuiti-l cu zeama in care au fiert urzicile)

Se curata urzicile de codite si se spala bine sub jet de apa rece, apoi se oparesc timp de 10 min in apa fierbinte. Intr-o tigaie cu ulei se caleste ceapa tocata marunt, apoi se stinge cu bulionul dizolvat in putina apa, se adauga urzicile scurse de zeama si tocate fin,asemenea vinetelor coapte. Intr-un castronel se dizolva faina in laptele de soia si mai apoi se toarna peste urzici, se lasa sa fiarba putin, pana ce se ingroasa. Pe parcurs, se completeaza cu zeama in care au fiert si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 30-35 min. Spre sfarsit se adauga usturoiul taiat feliute mici sau pisat si sare dupa gust. Se serveste cu mamaliga fierbinte. 

mancare-de-urzici-de-post
                                                  Spor la bucatarit! 
Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s