Atentie pe cine primiti in casa! – Un focsanean inselat de 900 lei.

Un bărbat de 58 de ani din Focsani a fost inselat in propria casa de catre doua necunoscute care l-au lasat fara suma de 900 lei. Potrivit oamenilor legii: „la data de 31 martie a.c., ora 16.30,  un focsanean a sesizat faptul că în jurul orei 14,00 la ușa apartamentului s-au prezentat două tinere necunoscute, care au spus că sunt reprezentantele unei firme și dau de pomană produse de igienă corporală. Bărbatul le-a permis accesul în locuință, iar în timp ce una îi prezenta produsele, cealaltă i-ar fi sustras din șifonier suma de 900 lei.”  În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, iar cercetările continuă în vederea identificării celor două persoane și recuperarea prejudiciului cauzat, se mai arata in comunicatul politiei.

hoate

 

ATENTIE! 

Unul dintre modurile de operare al hoților care fura din locuințe, atât în mediul urban, dar și rural, este acela cel „prin ademenire”. Acești infractori, falșii vizitatori, acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false și astfel încearcă sa ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, apa sau electricitate. Face parte din categoria persoane convingătoare și insistente. Poate fi bărbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apa sau vrea sa se spele pe mâini. Alți infractori oferă produse promoționale sau la un preț redus. De fapt, aceste persoane folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poarta adesea salopete cu logo-ul companiei. Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însa au fost cazuri în care au fost furate și alte bunuri mici și de valoare (telefoane, bijutierii). Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile.

Principalele povesti sau metode folosite de infractori pentru a pătrunde în locuința victimei:

  • infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai companiilor de gaz, apa, electricitate, solicita accesul în locuința pentru verificări
  • falși vânzători care bat la ușa victimelor și produse de curățenie gratuite sau la preturi promoționale
  • sub motivul ca sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuință
  • infractorii motivează ca nu sunt din localitate, spun ca au – urgenta medicala (de obicei spun ca sunt cetățeni străini și vorbesc stricat limba română) și nu au bani romanești asupra lor solicita victimelor sa le schimbe sume în valuta. Iau banii și lasă garanție – geanta în care spun ca au valuta sau bunuri de valoare, spunând ca se vor întoarce.
  • persoane care bat la ușile oamenilor, cerșesc sau solicita un pahar cu apa. Din aceasta categorie fac parte în general femeile și copii.

După ce pătrund în locuință, hoții distrag atenția victimelor, le trimit în alta camera pentru a aduce un anumit lucru, timp în care cauta bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipa. In timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu ușa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament și cauta în celelalte camere. Aceste persoane mai au obiceiul de a încerca și ușile de acces în locuința. Daca acestea nu sunt încuiate, sustrag bunurile care le găsesc pe holul apartamentului. (Lia Dumitru)

nota: imagine cu caracter informativ 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s