DILEMĂ: ” ADULT – COPIL SAU COPIL – ADULT ” ?

„O întrebare care ne dă de gândit, nouă, tuturor. Să începem cu …..a fost o data ca niciodata o familie cu 3 copii de vîrste diferite: 2 fete si un băiat, fiecare dintre ei cu frumusețea lui. Despre una dintre fete vrem să vă povestim și noi, să o numim Maria, chiar daca nu este numele ei real, dar o vom numi asa. Maria, este eleva in prima clasa de gimnaziu la Școala Ciorăști. În ultimele 2-3 săptămâni de școală, Maria nu a mai putut veni la cursuri, a venit cu unchiul ei să se învoiască, pentru că… avea grijă de un bolnav. Acel bolnav este tatăl ei. Doamna dirigintă a spus că o învoiește, fără discuție, dar dacă se poate să vină la serbarea de sfârșit de an – avea și ea un rol și copil fiind…să se bucure cu colegii de copilărie ! Răspunsul Mariei insa a lasat-o fără cuvinte pe doamna dirigintă și pe celelalte cadre didactie:  ”Eu nu mai am copilărie. Nu stiu ce inseamna. Mi-a fost furata. Uneori, as vrea sa merg la copii, sa ma joc, dar nu pot stiind ca am acasa un om bolnav”.

Cum poti reacționa la asemenea cuvinte rostite de un copil de 12 ani, pe care viața, l-a pus la grea încercare?!

fetita

                                     foto: http://www.emigrantul.it/

Povestea trista a Mariei, copila cu suflet de aur! 

Maria crește fără mamă de ceva timp, aceasta fiind internată într-o clinică din străinătate de vreo 5 ani și fără vreun semn de a se face bine. Doamna dirigintă , spunea că, de ziua mamei ei, Maria a servit copiii cu bomboane. Este un copil care vrea sa ajute pe oricine, e zâmbitoare chiar daca viata este grea, acest lucru nu o împiedică să fie un copil silitor. O să primească premiul II, astăzi (nr: 24 iunie 2016) la festivitatea de premiere. Nu știm dacă o să vină sau nu pentru că Maria trebuie să aibă grijă de tatăl ei, imobilizat la pat, cu grave probleme de sănătate, iar nădejdea este la ea: să-i dea medicamente, apă și să anunțe pe ceilalți dacă se întămplă ceva. Maria insa nu e singura: mai are un frate si o soră, mult mai mari, dar ea este sprijinul tătălui ! De sărbătorile de iarnă, Maria și-a dorit o păpușă și dulciuri, dar cu ajutorul colegilor și cadrelor didactice, a primit foarte multe daruri și de sărbătorile pascale colegii au mers la ea cu un pachet ! Este trist, foarte trist , dar acesta este adevărul, ca un copil minor, să fie sprijin părintelui ! Astăzi, toți copiii vor lua vacanță, se vor bucura alături de părinți, frați,surori, bunici, poate vor merge în excursii, la munte, la mare – dar Maria ? Ce o să facă ? Maria o să aibă grijă de tatăl ei, pentru că, de grija învățatului, a cam scăpat până la toamnă ! Pe Maria a întarit-o Dumnezeu să poată face față greutăților și, cu toate acestea, zâmbetul ei de copil frumos, nu dispare ! Ea, este deja adult, pentru că a făcut curățenie, mâncare, a spălat, ca o gospodină adevărată. Ce putem spune? – să fii sănătoasă Maria dragă și puternică, să poți trece cu bine peste toate încercările vieții! Să te bucuri atât cat se poate de vacantă, iar în septembrie să te vedem zâmbitoare și bună, așa cum numai tu știi, alături de colegi ! Sănătate multă părinților tăi !” (Doina Stancu)

Nota redactiei: Textul apartine in intregime doamnei Doina Stancu – secretara Scolii Ciorasti, o doamna cu un suflet deosebit, impresionata, la fel ca si cadrele didactice ale scolii de drama prin care trece Maria. Va multumim!

Sursa foto: http://www.emigrantul.it/

Editare: Lia Dumitru

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s