Perchezitii la hotii de lemne de la Soveja si Braila! # Sute de brazi de Crăciun confiscaţi.

Furturi „de sezon”…

Potrivit unui comunicat al IPJ Vrancea, pe 22 noiembrie 2016, mai multe persoane au fost retinute pentru taiere ilegala de arbori si furt de material lemnos.

brazu-craciuun-400x260

„Polițiștii din Panciu au efectuat marti, 22 noiembrie a.c., un număr de 5 percheziții domiciliare: 2 dintre ele la sediul unor societăți comerciale din municipiul Brăila, iar 3 la domiciliul unor persoane fizice din comuna Soveja, Vrancea.

Activitățile au vizat un furt de arbori din pepiniera OS Soveja, furt comis în noaptea de 18/19.11.2016, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 215.539 lei„, se arata in documentul mentionat anterior. Astfel, controalele efectuate la sediul unei societăți comerciale din municipiul Brăila au scos la iveala un număr de 255 pomi de Crăciun, deținuți ilegal, fără documente de proveniența.

Ca urmare a celor 3 percheziții domiciliare din comuna Soveja au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe telefoane mobile și obiecte de tăiat lemn, obiecte confecționate artizanal.

Față de doi bărbați din comuna Soveja au fost dispuse masuri de reținere pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de taiere ilegala arbori și furt material lemnos, iar fața de administratorul societății din municipiul Brăila unde a fost găsită masa de material lemnos se continua cercetările pentru complicitate la infracțiunile de taiere ilegala arbori și furt material lemnos.”

 

brazi-de-craciun

 

Recomandarile oamenilor legii! 

Din analiza situației operative în domeniul silvic, precum și din experienta anilor trecuți a rezultat faptul că, în lunile noiembrie și decembrie, se intensifică activitățile ilegale, de tăiere, transport și comercializare a materialelor lemnoase, în special a arboretelor de rășinoase prin extragerea exemplarelor tinere din speciile brad și molid, pentru a fi valorificate sub forma „pomilor de Crăciun”. Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii vă recomandă:

• Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).

• La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat obligatoriu dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național). În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri/supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor tari) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscală, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.

Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 – 10.000 lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun. (Lia DUMITRU)

Sursa: IPJ Vrancea

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s